Drogocenne składniki w orzechach włoskich

Planując codzienny jadłospis warto zwracać uwagę na kaloryczność poszczególnych produktów, zwłaszcza jeżeli w planach jest redukcja tkanki tłuszczowej. Mało kto spodziewa się, że kilka orzechów włoskich to taka sama bomba kaloryczna co słodki pączek. W orzechach prócz kalorii znajduje się jednak wiele drogocennych substancji odżywczych, które sprawiają, że organizm może lepiej funkcjonować. Jakie ma orzech włoski wartości odżywcze? W pierwszej kolejności należy wskazać na tłuszcze. W orzechach włoskich to ponad połowa wszystkich składników.

 

U niektórych może w tym momencie zapalić się czerwona lampka – jak to? Przecież dietetycy powtarzają aby wystrzegać się tłuszczu! Owszem, jednak tłuszcz zawarty w orzechach, w zdecydowanej większości jest tłuszczem dobroczynnym. Nienasycone kwasy tłuszczowe walczą ze złym cholesterolem oraz zapobiegają zmianom miażdżycowym. Orzechy to także prawdziwa kopalnia witamin i związków mineralnych usprawniających pracę organizmu człowieka. W codziennej diecie powinno się znaleźć choć kilka orzechów – można je na przykład dołożyć do porannej owsianki.

Author: skorekmeble.pl